door Joris Boddaert
Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.
't Spinnewiel
In 2017 legde ik dit beeld vast van een kleine groep darters in café ’t Spinnewiel. Deze kroeg heeft lange tijd gezeten aan de Nieuwe Binnenweg, hoek Heemraadssingel. De klok wijst drie minuten over half twee. Een mooie tijd voor ontspannen pijltjes gooien. Uiteraard met een biertje er bij. U ziet de glazen op tafel staan.
Wat u niet weet, is het feit dat die lui zich in het rookhok van het café bevinden. Die ruimtes waren toen verplicht. Thans zijn ze al weer geruime tijd massaal ontmanteld. De overheid wordt steeds dwazer met haar anti-rookbeleid. Maar dit ter zijde.
’t Spinnewiel was een beetje een losers-café, maar wél mooi bruin. Trouwens, let op het fraaie glas en lood, rechts boven in het raam. Het café is een eeuw oud, dat mag niet vergeten worden. Een aardige Schot, genaamd Andy, runde jaren het café. Vorig jaar gooide hij de handdoek en drie Amsterdamse jongens kochten de zaak en transformeerden het interieur in een strakke mooie ruimte. Iedere yup wordt daar blij van.
De nieuwe naam ‘Bakeliet’ zegt voldoende. Ik ben nu content dat ik de dartsfoto heb gemaakt, want de rookruimte veranderde in een heuse keuken. Yuppen willen anno 2020 graag eten in hun eigen kroeg.
Ik zelf zou zo graag eens een poosje willen aansluiten bij een dartsgroepje. Ik vind het een fantastische sport. Maar ja, ik heb mijn leeftijd tegen. Trouwens, ik zou niet weten in welk café (in West!) ik voor pijltjes gooien terecht kan. Thuis een dartsbord ophangen zie ik niet zitten.
Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.